07 May 2012

Merawat masalah tidak boleh duduk bersila terlalu lama


Masalah tidak boleh duduk bersila dalam jangka masa yang lama menjadi satu permasalahan yang normal bagi masyarakat zaman sekarang terutama umat Islam. Ini disebabkan beberapa faktor yang menyebabkan masalah ini berlarutan. Seringkali kita melihat senario ini di masjid, surau atau di tempat-tempat lain. Malah ada yang sanggup duduk di kerusi daripada duduk bersila. Tetapi tahukah anda masih ada cara bagi merawat masalah duduk bersila ini?

Antara faktor utama masalah duduk bersila ini adalah pengaliran darah yang tidak lancar. Bahagian anggota yang utama terlibat ketika duduk bersila adalah pinggang, punggung dan peha. Kesan daripada pengaliran yang tidak lancar ini mengakibatkan kaki kebas, lenguh, terasa semut-semut dan tidak tahan untuk duduk bersila dengan lama. Terdapat juga faktor lain seperti kesan kemalangan jalan raya yang memberi kesan pada postur dan kedudukan tulang, asid urik yang tinggi di dalam badan terutama di kawasan kaki dan masalah urat saraf.

Anggota badan dan otot yang terlibat ketika duduk bersila.

Bagi merawat masalah ini terdapat pelbagai kaedah antaranya:

  1. Kiropraktik atau Yumeiho dengan meregangkan otot-otot yang bermasalah di punggung dan peha serta membetulkan tulang pinggul.
  2. Akupunktur di tangan dan/atau kaki bagi mengalirkan darah di kawasan bermasalah.
  3. Senaman yang mampu membantu pengliran darah dan meningkatkan mutu kesihatan bagi kawasan pinggang, punggung dan peha. 
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan rawatan bagi masalah duduk bersila ini sila hubungi saya, Syafrizal, di talian 03-54803320 atau 017-6834764.

No comments:

Post a Comment

Komen anda amat dihargai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...