22 June 2012

Titik akupunktur yang menguasai tulang


Titik akupunktur mempunyai khasiat dan fungsi tertentu dalam merawat masalah kesihatan. Terdapat beberapa titik yang dipanggil titik dominan atau titik yang menguasai. Titik akupunktur Dazhu BL-11 adalah titik yang berada di dalam meridian Bladder atau pundi kencing. Titik ini terletak di antara tulang tengkuk C7 dan tulang thoracic T1. Untuk mencari titik ini anda perlu tundukkan kepala dan satu tulang akan terbonjol iaitu tulang tengkuk C7. Seterusnya cari benjolan di bawahnya itulah tulang thoracic T1. Titik akupunktur Dazhu BL-11 terletak dua jari dari benjolan tersebut (T1).


Segala masalah tulang dan sendi boleh dirawat dengan menekan titik akupunktur Dazhu BL-11
Titik akupunktur Dazhu BL-11

Sifat: membuang angin yang menjadi penyebab penyakit luar, melancarkan urat dan mengatur sendi
Khasiat: sangat bagus untuk sakit-sakit sendi, ngilu gangguan tulang, terseliuh, batuk, demam, leher kaku dan sakit punggung. 

Memandangkan titik akupunktur Dazhu ini adalah titik yang menguasai tulang, titik ini selalu digunakan dalam rawatan bekam sebagai contoh kerana ianya dapat menguatkan imuniti badan dan mengelak daripada serangan penyakit.

Sekiranya berminat untuk mendapatkan rawatan akupunktur bolehlah menghubungi saya, Syafrizal, di talian 03-54803320 atau 017-6834764.

No comments:

Post a Comment

Komen anda amat dihargai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...