15 October 2013

Merawat masalah frozen shoulderBahu kaku atau frozen shoulder

Frozen shoulder atau dalam perubatan lebih dikenali sebagai adhesive capsulitis adalah merupakan peradangan di bahagian tisu yang bersambung dengan sendi bahu. Tisu tersebut mengeras dan mengakibatkan pergerakan mereka yang mengalaminya menjadi terbatas dan menghadapi kesakitan yang sangat kronik. Proses penyembuhan bagi masalah adhesive capsulitis ini memang lambat dan kebiasaannya pesakit akan mengalami kesakitan di waktu malam dan ketika cuaca sejuk serta menganggu pesakit untuk tidur.


Frozen shoulder atau adhesive capsulitis


Punca masalah adhesive capsulitis ini tidak diketahui tetapi masih boleh dirawat dengan rawatan alternatif. Rawatan yang dicadangkan adalah rawatan akupunktur. Terdapat banyak titik yang boleh digunakan bagi merawat masalah frozen shoulder ini.

Kaedah akupunktur

Titik akupunktur bagi masalah otot bahuTitik akupunktur bagi masalah frozen shoulder

 Seperti yang ditunjukkan di dalam gambar di atas terdapat beberapa titik akupunktur yang boleh digunakan bagi merawat masalah frozen shoulder ini. Titik yang boleh digunakan adalah titik Gall Bladder 21, Tripple Burner 15 (atau Tri-Heater, Triple Warmer, San Jiao), Small Intestine 13 dan Large Intestine 15. Sila tekan selama beberapa minit dan ulang beberapa kali bagi setiap titik. Ini adalah bertujuan untuk melancarkan pengaliran darah serta mengurangkan kesakitan.


Sekiranya berminat untuk mendapatkan rawatan bagi masalah frozen shoulder sila hubungi:

Rawatan Alternatif Syafrizal
No. 15 Jalan Dabus 11/2D,
Seksyen 11, Shah Alam
Dibuka setiap hari
Waktu: 9 pagi-7 malam
017-6834764

*Sila telefon/sms/Whatsapp dahulu sebelum datang


No comments:

Post a Comment

Komen anda amat dihargai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...